Posted by admin on 12 września 2019
Urobilinogen i urobilinę można stwierdzić także w jelicie cienkim, a nawet w żołądku, tutaj jednak ciała te nie powstają, ponieważ czas przebywania żółci w tej części przewodu pokarmowego jest ograniczony oraz nie ma tu w warunkach prawidłowych bakterii. W stanach chorobowych urobilinogen i urobilina mogą wytwarzać się także w drogach żółciowych. Bywa to wtedy, gdy te drogi ulegną zakażeniu i bilirubina w nich się od tlenu i pod działaniem bakterii. Powstałe w jelicie grubym ciała urobilinowe są częściowo wydalane z ustroju z kałem w postaci sterkobiliny, która nadaje kałowi brunatne zabarwienie. Natomiast przeważana ich część wsysa się i dociera do wątroby przez żyłę wrotną. Nieuszkodzone komórki wątrobowe wychwytują je z krwionośnych naczyń włoskowatych prawie całkowicie i wydzielają do kanalików beleczkowych. Stąd przechodzą one razem z żółcią do coraz większych przewodów żółciowych i wreszcie z powrotem do jelita. N ieznaczna część urobilinogenu, wessanego z jelita, nie zostaje wychwycona przez komórki wątrobowe, trafia do ogólnego krążenia i częściowo wydziela się z moczem, częściowo zaś wraca do wątroby przez tętnicę wątrobową i inne tętnice, zaopatrujące w krew te części narządu trawienia, które należą do dorzecza żyły wrotnej. W ten sposób między wątrobą a jelitami istnieją dwie drogi, którymi krąży urobilinogen jedną stanowią jelito – żyła wrotna – wątroba, a drugą – wątroba – drogi żółciowe – jelito. Zatem prawidłowa żółć zawiera stale urobilinogen. Dlatego też stwierdza się go w warunkach prawidłowych zawartości jelita cienkiego, a w przypadkach zarzucania żółci z dwunastnicy do żołądka również i w zawartości żołądkowej. Drugim swoistym składnikiem żółci są kwasy żółciowe, znajdujące się prawie wyłącznie w postaci glikocholanu i taurocholanu sodowego. Miejscem ich powstania, zdaniem większości badaczów, jest wyłącznie wątroba, mianowicie jej komórki miąższowe. Niektóre fakty przemawiają jednak za tym, że kwasy żółciowe wytwarzają się także w komórkach gwiaździstych. Substancją macierzystą kwasów żółciowych jest cholesterol. Dostawszy się z żółcią do jelit kwasy żółciowe odgrywają dużą rolę przede wszystkim we wsysaniu się tłuszczów w jelitach. Do niedawna utrzymywano, że kwasy tłuszczowe, powstałe w jelitach przez rozszczepienie tłuszczów obojętnych, wsysają się w postaci mydeł. Dowiedziono jednak, że w starciach fizjologicznych nie ma warunków fizykochemicznych do istnienia w jelicie cienkim mydeł. Stwierdzono natomiast, że kwasy tłuszczowe kojarzą się w jelitach z kwasami żółciowymi tworząc kwasy choleinowe które, jako rozpus zczalne w wodzie, wsysają się. W błonie śluzowej jelit rozkładają się one na kwasy tłuszczowe i żółciowe. Pierwsze z nich są materiałem do syntezy tłuszczów obojętnych, natomiast kwasy żółciowe docierają do wątroby i zostają przez nią ponownie wydzielone do jelit. [patrz też: skórcz garnitury, zespół barttera, sinulan forte skutki uboczne ]
Powiązane tematy z artykułem: sinulan forte skutki uboczne skórcz garnitury zespół barttera
Uwzględnienie obecności CYP2C19 * 17 lub jednoczesne stosowanie inhibitorów pompy protonowej lub blokerów kanału wapniowego nie miało znaczącego wpływu na te zagrożenia. Nie stwierdzono istotnej interakcji między allelem wariantu ABCB1
Operujący staje po lewej stronie chorego. Po wymacaniu górnej krawędzi spojenia łonowego robi cięcie skórne, długości około 10 cm, przebiegające od spojenia łonowego do góry w linii środkowej ciała. Po
Powstawanie takich objawów przypisuje się zazwyczaj żółcicy (cholaemia), która polega na zatruciu ustroju kwasami żółciowymi. Teoria ta nie jest należycie udowodniona. Istotnie, wyżej przytoczone ciężkie objawy nerwowo-psychiczne zdarzają się także
Posted by admin on 12 września 2019
Urobilinogen i urobilinę można stwierdzić także w jelicie cienkim, a nawet w żołądku, tutaj jednak ciała te nie powstają, ponieważ czas przebywania żółci w tej części przewodu pokarmowego jest ograniczony oraz nie ma tu w warunkach prawidłowych bakterii. W stanach chorobowych urobilinogen i urobilina mogą wytwarzać się także w drogach żółciowych. Bywa to wtedy, gdy te drogi ulegną zakażeniu i bilirubina w nich się od tlenu i pod działaniem bakterii. Powstałe w jelicie grubym ciała urobilinowe są częściowo wydalane z ustroju z kałem w postaci sterkobiliny, która nadaje kałowi brunatne zabarwienie. Natomiast przeważana ich część wsysa się i dociera do wątroby przez żyłę wrotną. Nieuszkodzone komórki wątrobowe wychwytują je z krwionośnych naczyń włoskowatych prawie całkowicie i wydzielają do kanalików beleczkowych. Stąd przechodzą one razem z żółcią do coraz większych przewodów żółciowych i wreszcie z powrotem do jelita. N ieznaczna część urobilinogenu, wessanego z jelita, nie zostaje wychwycona przez komórki wątrobowe, trafia do ogólnego krążenia i częściowo wydziela się z moczem, częściowo zaś wraca do wątroby przez tętnicę wątrobową i inne tętnice, zaopatrujące w krew te części narządu trawienia, które należą do dorzecza żyły wrotnej. W ten sposób między wątrobą a jelitami istnieją dwie drogi, którymi krąży urobilinogen jedną stanowią jelito – żyła wrotna – wątroba, a drugą – wątroba – drogi żółciowe – jelito. Zatem prawidłowa żółć zawiera stale urobilinogen. Dlatego też stwierdza się go w warunkach prawidłowych zawartości jelita cienkiego, a w przypadkach zarzucania żółci z dwunastnicy do żołądka również i w zawartości żołądkowej. Drugim swoistym składnikiem żółci są kwasy żółciowe, znajdujące się prawie wyłącznie w postaci glikocholanu i taurocholanu sodowego. Miejscem ich powstania, zdaniem większości badaczów, jest wyłącznie wątroba, mianowicie jej komórki miąższowe. Niektóre fakty przemawiają jednak za tym, że kwasy żółciowe wytwarzają się także w komórkach gwiaździstych. Substancją macierzystą kwasów żółciowych jest cholesterol. Dostawszy się z żółcią do jelit kwasy żółciowe odgrywają dużą rolę przede wszystkim we wsysaniu się tłuszczów w jelitach. Do niedawna utrzymywano, że kwasy tłuszczowe, powstałe w jelitach przez rozszczepienie tłuszczów obojętnych, wsysają się w postaci mydeł. Dowiedziono jednak, że w starciach fizjologicznych nie ma warunków fizykochemicznych do istnienia w jelicie cienkim mydeł. Stwierdzono natomiast, że kwasy tłuszczowe kojarzą się w jelitach z kwasami żółciowymi tworząc kwasy choleinowe które, jako rozpus zczalne w wodzie, wsysają się. W błonie śluzowej jelit rozkładają się one na kwasy tłuszczowe i żółciowe. Pierwsze z nich są materiałem do syntezy tłuszczów obojętnych, natomiast kwasy żółciowe docierają do wątroby i zostają przez nią ponownie wydzielone do jelit. [patrz też: skórcz garnitury, zespół barttera, sinulan forte skutki uboczne ]
Commando
13 stycznia 2019
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: dentysta Warszawa Bemowo[…]
Mad Irishman
15 stycznia 2019
Uprawiam delikatnie sport
Squatch
17 stycznia 2019
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: skup ziół[…]
Józef
19 stycznia 2019
Za duzo slodyczy, chleba, zimniakow, bananow
Beetle King
21 stycznia 2019
Article marked with the noticed of: odtrucia alkoholowe[…]
Sky Bully
23 stycznia 2019
Nie podoba mi sie to co sie dowiedzialem
Powiązane tematy z artykułem: sinulan forte skutki uboczne skórcz garnitury zespół barttera
Commando
13 stycznia 2019
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: dentysta Warszawa Bemowo[…]
Mad Irishman
15 stycznia 2019
Uprawiam delikatnie sport
Squatch
17 stycznia 2019
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: skup ziół[…]
Józef
19 stycznia 2019
Za duzo slodyczy, chleba, zimniakow, bananow
Beetle King
21 stycznia 2019
Article marked with the noticed of: odtrucia alkoholowe[…]
Sky Bully
23 stycznia 2019
Nie podoba mi sie to co sie dowiedzialem