Posted by on 15 marca 2018

W ten sposób, kwasy żółciowe krążą pomiędzy jelitem a wątrobą, a jednocześnie między wątrobą i jelitem. Część kwasów tłuszczowych wysysa się także w pęcherzyku żółciowym i tylko mała ich cześć zostaje wydalona z kałem. Roztwory soli kwasów żółciowych, tzw. żółciany, spełniają jeszcze inne funkcje, mianowicie: 1) zwiększają w jelicie działanie trypsyny i diastazy; 2) hamują gnicie w jelitach; 3) pobudzają ruchy robaczkowe jelit wywierając łagodne działanie rozwalniające; 4) dotarłszy po wessaniu do wątroby wywierają działanie żółciotwórcze i żółciopędne i utrzymują w żółci cholesterol w roztworze; 5) sprzyjają wsysaniu się rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K, a także żelaza i miedzi. W razie nieobecności w jelicie kwasów żółciowych powstają stany chorobowe, zależne od niedoboru witaminowego. Cholesterol żółci jest pochodzenia wewnętrznego i zewnętrznego. Cholesterol pochodzenia wewnętrznego wytwarza się głównie w nadnerczach, ciałkach żółtych w okresie miesiączki, w jajnikach w czasie ciąży, w mózgu i w samej wątrobie. Z zewnątrz dostarczają ustrojowi cholesterolu niektóre pokarmy zawierające go obficie, mianowicie: żółtka jaj, móżdżek, cynadry, wątróbka cielęca i in. Znaczniejsza część cholesterolu dostaje się do wątroby i ulega w jej komórkach przeistoczeniu na kwasy żółciowe, reszta zostaje wydzielona razem z żółcią przez komórki wątrobowe. Stosunkowo niewidka część cholesterolu rozkłada się w różnych narządach, głównie w płucach. [podobne: ortopeda Wrocław, forum kulturystyczne, ortopeda warszawa ]

Powiązane tematy z artykułem: forum kulturystyczne ortopeda warszawa ortopeda Wrocław

Posted by on 15 marca 2018

W ten sposób, kwasy żółciowe krążą pomiędzy jelitem a wątrobą, a jednocześnie między wątrobą i jelitem. Część kwasów tłuszczowych wysysa się także w pęcherzyku żółciowym i tylko mała ich cześć zostaje wydalona z kałem. Roztwory soli kwasów żółciowych, tzw. żółciany, spełniają jeszcze inne funkcje, mianowicie: 1) zwiększają w jelicie działanie trypsyny i diastazy; 2) hamują gnicie w jelitach; 3) pobudzają ruchy robaczkowe jelit wywierając łagodne działanie rozwalniające; 4) dotarłszy po wessaniu do wątroby wywierają działanie żółciotwórcze i żółciopędne i utrzymują w żółci cholesterol w roztworze; 5) sprzyjają wsysaniu się rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K, a także żelaza i miedzi. W razie nieobecności w jelicie kwasów żółciowych powstają stany chorobowe, zależne od niedoboru witaminowego. Cholesterol żółci jest pochodzenia wewnętrznego i zewnętrznego. Cholesterol pochodzenia wewnętrznego wytwarza się głównie w nadnerczach, ciałkach żółtych w okresie miesiączki, w jajnikach w czasie ciąży, w mózgu i w samej wątrobie. Z zewnątrz dostarczają ustrojowi cholesterolu niektóre pokarmy zawierające go obficie, mianowicie: żółtka jaj, móżdżek, cynadry, wątróbka cielęca i in. Znaczniejsza część cholesterolu dostaje się do wątroby i ulega w jej komórkach przeistoczeniu na kwasy żółciowe, reszta zostaje wydzielona razem z żółcią przez komórki wątrobowe. Stosunkowo niewidka część cholesterolu rozkłada się w różnych narządach, głównie w płucach. [podobne: ortopeda Wrocław, forum kulturystyczne, ortopeda warszawa ]

Powiązane tematy z artykułem: forum kulturystyczne ortopeda warszawa ortopeda Wrocław